PSA Peugeot Citroën sa chce dostať z problémov vlastnými silami

05.03.2013 Celý región

Ženeva/Mníchov 5. marca (TASR) - Francúzsky automobilový koncern PSA Peugeot Citroën sa chce dostať zo súčasných problémov bez spoluúčasti štátu. DPA uvádza, že šéf spoločnosti Philippe Varin pre dnešné vydanie denníka Süddeutsche Zeitung v Ženeve povedal, že zoštátnenie podniku neprichádza do úvahy. "Na konci minulého roku sme mali finančné zabezpečenie 10 miliárd eur. Zaobídeme sa aj bez štátu," dodal.

PSA Peugeot Citroën, konkurent nemeckého Volkswagenu v Európe, prerobil vlani na podnikaní 5 miliárd eur. Varin uviedol, že ozdravovanie koncernu je teraz na dobrej ceste. "Naše prognózy sú v zhode s nepriaznivým scenárom. Predpokladáme, že európsky trh klesne ešte o 3 až 5 %." Vývoju situácie koncern prispôsobuje svoju výrobnú činnosť.

Varin obhajoval plánovanú alianciu s americkým koncernom General Motors a jeho európskou dcérou - spoločnosťou Opel. Je výhodná, lebo PSA môže touto spoluprácou ušetriť mnoho peňazí. Oba koncerny sa pustili do spoločného nákupu materiálu a autokomponentov a vývoja vozidiel.

PSA sa dostal do zložitej situácie najmä preto, lebo sa silno orientuje na predaj vozidiel len na domácom trhu a v krajinách južnej Európy, ktoré posledné roky sužuje dlhová kríza. Na rozdiel od Renaultu sú výsledky jeho podnikania v rozvojových krajinách takmer nulové.
 

Vyberte región